Győr, Evangélikus Öregtemplom

Angster József és fia Orgonagyár 1926, Op. 1003 – AerisOrgona Kft. 2017.

A győri Evangélikus Öregtemplom első orgonáját 1791-ben építette – feltételezhetően – Elgasz Ferenc, Győr akkori egyetlen orgonaépítője. A hangszerből csupán a későbarokk szekrény középső homlokzati része maradt meg, ezt meghagyva építette a templom új, hárommanuálos, pneumatikus táskaláda rendszerű orgonáját az Angster József és fia Orgonagyár 1926-ban.

1999-ben az orgonát lényegében modernizálták. Átalakították a játszóasztalt; új kézikapcsolók, és elektromos Setzer-kombinációk kerültek beépítésre. A nagyméretű franciafúvókat ládafúvókra cserélték, valamint az elöregedett pneumatikus rendszer restaurálása helyett az elektromos traktúra kiépítése mellett döntöttek. Ezzel a hangszer elveszítette a jellegzetes, pneumatikából fakadó billentésérzékenységét.

2015-ben a Győri Evangélikus Egyházközség nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le az orgona 1926-os állapota rekonstrukciója tárgyban, melynek eredményeképpen az AerisOrgona Kft. nyerte el a hangszer teljes rekonstrukciójának kivitelezését.

A helyreállítási munkálatok 2015-ben indultak azzal a célkitűzéssel, hogy a hangszer eredeti, 1926-os állapotában szülessen újjá. A megsemmisült pneumatikus traktúra rekonstruálva lett, a lényegesen átépített játszóasztal szintén eredeti állapotát nyerte vissza. Ezen felül minden szerkezeti elem a fennmaradt analóghangszerek nyomán született újjá.

Ezzel a helyreállítással Magyarország romantikus hangszerparkja tovább bővült; a hajdúböszörményi pneumatikus rekonstrukció után a győri orgona újjászületésével az ország nyugati felében is elindult az Angster-tradíció életre keltése.

Diszpozíció

Pedál (C-f) I. Man. (C-a’’’) II. Man. (C-a’’’) III. Man.
Kontrabass 16’ Principál 16’ Principál 8’ Gyengén fedett 16’
Subbass 16’ Montre 8’ Salicional 8’ Diapason 8’
Oktavbass 8’ Bourdon 8’ Éjikürt 8’ Viola di Gamba 8’
Violoncello 8’ Praestant 4’ Flauta dolce 4’ Vox coelestis 8’
Choralbass 4’ Doublette 2’ Quintfuvola 2 2/3’ Traversfuvola 8’
Bombard 16’ Zúgóquinta 2 2/3’+2’ Flageolet 2’ Zergekürt 4’
Trombita 8’ Kornet 3-5 s 8’ Mixtura 4x 1 1/3’ Fl. octav. 4’
Trombita 8’ Krummhorn 8’ Octavin 2’
Plein jeu 4x 2 2/3’
Basson 16’
Cornopean 8’

P+I, P+II, P+III,

I+II, I+III, I+II sub, I+II super, I+III sub, I+III super

II+III, Tremolo II man.