Győr, Evangélikus Öregtemplom

Angster József és fia Orgonagyár 1926, Op. 1003 – AerisOrgona Kft. 2017.

A győri Evangélikus Öregtemplom első orgonáját 1791-ben építette – feltételezhetően – Elgasz Ferenc, Győr akkori egyetlen orgonaépítője. A hangszerből csupán a későbarokk szekrény középső homlokzati része maradt meg, ezt meghagyva építette a templom új, hárommanuálos, pneumatikus táskaláda rendszerű orgonáját az Angster József és fia Orgonagyár 1926-ban.

1999-ben az orgonát lényegében modernizálták. Átalakították a játszóasztalt; új kézikapcsolók, és elektromos Setzer-kombinációk kerültek beépítésre. A nagyméretű franciafúvókat ládafúvókra cserélték, valamint az elöregedett pneumatikus rendszer restaurálása helyett az elektromos traktúra kiépítése mellett döntöttek. Ezzel a hangszer elveszítette a jellegzetes, pneumatikából fakadó billentésérzékenységét.

2015-ben a Győri Evangélikus Egyházközség nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le az orgona 1926-os állapota rekonstrukciója tárgyban, melynek eredményeképpen az AerisOrgona Kft. nyerte el a hangszer teljes rekonstrukciójának kivitelezését.

A helyreállítási munkálatok 2015-ben indultak azzal a célkitűzéssel, hogy a hangszer eredeti, 1926-os állapotában szülessen újjá. A megsemmisült pneumatikus traktúra rekonstruálva lett, a lényegesen átépített játszóasztal szintén eredeti állapotát nyerte vissza. Ezen felül minden szerkezeti elem a fennmaradt analóghangszerek nyomán született újjá.

Ezzel a helyreállítással Magyarország romantikus hangszerparkja tovább bővült; a hajdúböszörményi pneumatikus rekonstrukció után a győri orgona újjászületésével az ország nyugati felében is elindult az Angster-tradíció életre keltése.

Diszpozíció

Pedál (C-f) I. Man. (C-a’’’)
Kontrabass 16’ Principál 16’
Subbass 16’ Montre 8’
Oktavbass 8’ Bourdon 8’
Violoncello 8’ Praestant 4’
Choralbass 4’ Doublette 2’
Bombard 16’ Zúgóquinta 2 2/3’+2’
Trombita 8’ Kornet 3-5 s 8’
Trombita 8’
II. Man. (C-a’’’) III. Man.
Principál 8’ Gyengén fedett 16’
Salicional 8’ Diapason 8’
Éjikürt 8’ Viola di Gamba 8’
Flauta dolce 4’ Vox coelestis 8’
Quintfuvola 2 2/3’ Traversfuvola 8’
Flageolet 2’ Zergekürt 4’
Mixtura 4x 1 1/3’ Fl. octav. 4’
Krummhorn 8’ Octavin 2’
Plein jeu 4x 2 2/3’
Basson 16’
Cornopean 8’

P+I, P+II, P+III

I+II, I+III, I+II sub, I+III super, I+III sub, I+III super

II+III, Tremulant II. man.